Når du nu skal på kontoret i morgen, så må du ikke møde op og være sur, fordi du mener, at gulvbelægningen, der består af tæppefliser, skaber støv. Det gør de ikke. Dels har rengøringsassistenterne været på arbejde, imens du sov. Dels så afgiver papir faktisk meget støv. Tro det eller ej. Det er sandt. Derfor er det vigtigt, at du rydder op på dit skrivebord, så rengøringsassistenterne faktisk kan komme til og få gjort dit kontorbord gjort rent.
Tæppefliser er i dag lavet af miljøvenlige materialer, og de afgiver ikke støv. Og vær du bare glad for, at du faktisk godt kan koncentrere dig, selvom du sidder i et åbent kontormiljø, hvor der bliver talt om de forskellige sager. Tæppefliserne fungerer nemlig også lyddæmpende. Forestil dig, hvis du sad i det samme kontormiljø, og der ikke var tæpper. Måske bare træ. Der ville ikke være den samme rolige stemning og atmosfære. Du ville kunne høre det med det samme, når din kollega, som altid går i meget høje hæle, går over til sin samarbejdspartner for at diskutere en sag med ham. Du ved den der hårde lyd af høje hæle, der banker ned i trægulvet. Du får jo fornemmelsen af, at der bliver slået nye søm i gulvet.
Giver en god atmosfære
Så, tæppefliserne skal du ikke klandre for støv eller larm. Du kan takke dem for en varm, rolig og harmonisk atmosfære på kontoret. Og når du nu tænker dig om, så ved du det godt. Du vil måske bare have noget at beklage dig over? Og kan det ikke blive tæppefliserne, hvad så? Det ved jeg ikke. Det må du selv finde ud af. Men jeg ved, at tæpper på gulvene oftest giver en god stemning, og at god og saglig rådgivning fra et firma som A10 Gulve er guld værd. Der er noget hyggeligt. Men lige netop på jeres kontor er der også noget meget professionelt. Tæpperne er nemlig lagt flot. Der er ikke et eneste hjørne på en enkelt tæppeflise, der ligesom ligner et æseløre. De er lagt flot. I et farvespil, som også passer til hele virksomhedens image.
Desuden har virksomheden jo været meget opmærksom på at anvende miljøvenlige materialer, da de renoverede kontorerne for et par år siden.
De valgte tæpperne af flere grunde. Dels fleksibiliteten, som tæppefliserne tilbyder. Det er nemt at lægge dem og eventuelt udskifte en enkelt eller to, hvis det skulle være nødvendigt. Dels er tæpperne jo lavet af et materiale, som nemt kan genbruges i andre sammenhænge. De bliver ikke bare smidt væk en gang om mange år, når de er slidte. Ja, du har fået en svada her fra mig af. Det er, fordi du brokker dig over noget, du ikke ved nok om. Det må du rette op på. Du ved, at du i virkeligheden er glad for dit arbejde. Tænk den tanke lidt videre: Din arbejdsgiver, som har investeret i – ikke kun dig – men også i et rart kontormiljø, har gjort sit bedste. Han har haft de bedste eksperter i gulvbelægning inde over opgaven. Han har gjort sit bedste for at skabe en god arbejdsplads, som du er en del af. Smil. Vær glad.
Klimaet ændrer sig
Vi bor i en verden, hvor klimaforandringerne bliver mere og mere mærkbare. Vi har meget hede somre – og meget kolde vintre. Her i landet er der blevet lavet nye love, som fortæller, at alt nyt byggeri skal bygges på en måde, som sørger for, at vi dæmmer op for CO2 udslippet. Her i landet er store dele af den bebyggede masse dog bygget, inden vi kunne mærke konsekvenserne af klimaændringerne. Det betyder, at vi er nødt til at implementere nye elementer i de bygninger, dels for at beskytte miljøet, dels for at beskytte os selv.
Der er arkitekter, der river sig i håret af bitterhed over, at en facade bliver renoveret med nye materialer, som ikke helt respekterer bygningens arkitektur. Der er arkitekter, som hilser de nye materialer velkommen med kyshånd, fordi de ved, at det er nødvendigt.
Solafskærming bliver mere nødvendig
Der er dog også tiltag, som ikke er så drastiske at hele bybilledet, bliver ændret. Fx sådan noget som solafskærmning. Det kan godt være, at det er synlig for forbipasserende, at der er blevet sat solafskærmning op udvendigt på en gammel og arkitektonisk, smuk bygning. Men det er oftest en midlertidig solafskærmning. Den skader ikke selve bygningen. Den kan tages ned, når der kommer et bedre produkt, som kan sættes op indvendigt. Det er nemlig ikke altid tilstrækkeligt at sætte tunge gardiner op indvendigt. Der er flere grunde til det: Gardiner kan være meget forstyrrende, hvis du fx åbner vinduet om sommeren, og du har trukket gardinet for. Din arbejdsskærm står lige ved siden af, og du nyder faktisk den blide brise, der pludseligt kommer. Men gardinet flyver ind imod dig. Du griber ud efter det, og undervejs skubber du til kaffekruset og får kaffe ned i tastaturet.
Ok, der kan sættes persienner op, som fungerer både som gardiner, solafskærmning, og som kan lade en kølig brise komme ind. Rigtigt nok. Men det er bare ikke alle steder, at det sker. Sandheden er, at vi endnu ikke helt har forstået, hvor alvorligt det står til med klimaet. Vi forstår meget. Men hvor meget kan vi egentlig gøre i vores hverdag – på arbejdspladsen. Jo, vi har bøtter til genbrugsaffald. Vi sørger for ikke at printe ud mere end højst nødvendigt. Men for bare to år siden, da steg salget af airconditionanlæg gevaldigt i Danmark. Der var en meget lang hedebølge. Og vi havde endnu ikke lært, hvordan vi kan beskytte os imod varmen og implementere solafskærmning ved hjælp af bæredygtige metoder effektivt.
På det punkt har vi meget at lære i Danmark endnu. Forståeligt nok. Men kigger vi mod syd, ja, så vil vi se, at solafskærmning kan etableres på en effektiv måde. Vi kan bruge naturens materialer. En simpel parasol, der er lavet af kraftig bomuld, og som står på en balkon, så den også fungerer som gardin for vinduet eller balkondøren ind til stuen, fungerer fint. Temperaturen ved den parasol kan mindskes med op til 2 graders celsius. Det er ikke så lidt i et mikroklima.